Het Spookslot

Op deze pagina vindt u wat informatie over Het Spookslot. Op de achtergrond hoort u de muziek Dance Macabre, die wordt gedraaid tijdens de hoofdshow van het Spookslot. Deze muziek is ook te vinden op de pagina Download.

Technische Gegevens:


Maximum Hoogte: 20 meter (toren)
Capaciteit Hoofdshow: 1000 personen per uur.
Versterkers: 12
Luidsprekers: 116
Lampen: 500
Vermogen: 50.000 Watt
Elektra Leidingen: 10 Km
Perslucht Leidingen: 1 Km
Staal: 65 Ton
Aantal Stenen: 400.000
Beton: 800 Kubieke meter.
Grond oppervlak: 1220 Vierkante meter.
Inhoud: 10.156 Kubieke meter.
Duur Hoofdshow: 15 minuten (1978).
Bouwtijd: 1,5 Jaar.
Manuren: 46.000
Bouwkosten: 3,5 Miljoen gulden.
Aannemer: Merkx; Drunen.


Waarom een Spookslot?

In de jaren '70 liepen de bezoekersaantallen van de Efteling terug. Dit was mede te wijten aan de oliecrisis. De Efteling stond toen voor een belangrijke keuze: óf niets doen en misschien failliet gaan óf investeren en proberen nieuwe doelgroepen te bereiken. Men koos voor het laatste en ontwikkelde plannen om De Efteling interessanter te maken voor met name de wat oudere jeugd. Als eerste was het Spookslot aan de beurt. Er werd door bezoekers immers vaak gevraagd of er een "Spookhuis" was. Later volgden De Python, De Halve Maen en De Piraña. Het Spookslot was tevens een goede gelegenheid om te herdenken dat de Efteling 25 jaar daarvoor officieel werd geopend. Het Slot moest voldoen aan alle eisen die aan een modern gebouw worden gesteld (nooduitgangen, bereikbaarheid voor rolstoelen, verwarming etc.). Ook moest het Spookslot een "winterharde" attractie worden. Met dit soort attracties zou de Efteling langere seizoenen kunnen maken.


De Locatie:

Er werd een locatie midden in het park gekozen. Dit was strategisch belangrijk omdat De Efteling het in die jaren vooral moest hebben van de Speeltuin en het Sprookjesbos. Vele mensen wisten niet eens dat achter in het park nog roei- en kanovijvers waren. Dankzij het Spookslot zouden de bezoekers beter over het park verspreid worden.


De Bouw:

De ruwbouw van het Spookslot startte in 1976 en werd uitgevoerd door aannemer Merkx uit Drunen. De afwerking deed de Efteling in eigen beheer. De vloeren en de toren van het Spookslot werden uit beton opgetrokken. De muren werden van gasbeton gemaakt. Echte stenen en een pleisterlaag maakten het gebouw compleet. Voor het maken van de Hoofdshow had men maar weinig tijd. Er gaan zelfs verhalen dat men er met Kerstmis 1977 nog niet of nauwelijks aan begonnen was. Om in zo'n korte tijd een hoofdshow te bouwen was een makkelijk te bewerken materiaal nodig. Dit werd piepschuim. Het schuim had wel een belangrijk nadeel en dat is dat het enorm brandbaar is. Dit is een van de redenen waarom de bezoekers achter glas naar de show moeten kijken. De bouwwerkzaamheden waren tijdens het seizoen 1977 al te zien. Om voor de nieuwsgierige bezoekers een tipje van de sluier op te lichten was de Oosterse geest in het Efteling Theater opgesteld. Deze gaf een zeven minuten durende voorstelling voor het publiek.


De Voorstellingen:

De allereerste versie van de hoofdshow duurde 7 minuten. Door de overweldigende belangstelling voor het Spookslot ontstonden er wachtrijen tot ver op het voorplein. Er werd besloten om voor 1979 de duur van de hoofdshow in te korten tot 5 minuten. Tevens vertelde de Oosterse geest vanaf dat jaar het verhaal van het Spookslot. Dit verhaal was ingesproken door de acteur Tom van Beek. Verder werd de rammelden deur bij de ingang toegevoegd. Deze versie van de hoofdshow was tot en met 1986 in gebruik en wordt algemeen als de beste versie beschouwt. Toen werd het lange tijd stil rond het Spookslot. In 1987 werd het spookslot grondig gerenoveerd. De twee ogen die achter tralies in de voorshow zaten met grommende geluiden erbij werden vervangen door een jammerende man. Volgens kenners roept hij Dréééé, Toooooos. Genoemd naar elektronica chef Dré Broeders en zijn vrouw Toos. Bij het plafond met de kroonluchter waren tot 1987 na de voorshows "katachtige" geluiden te horen. Het geluid kwam steeds uit een andere hoek. In 1987 werden deze diverse "horror" geluiden zoals een rochelende man, krakende deur en jammerende mensen. Het verhaal van het Spookslot werd vanaf dit jaar niet meer verteld. Waarschijnlijk was dit laatste omdat de buitenlandse bezoekers dit toch niet konden verstaan. Voor de muziek uit de hoofdshow die voor de Dance Macabre te horen is werd nieuwe muziek die door Ruud Bos gecomponeerd. De show begon vrij plotseling. De betoverde kraai sloeg op de bel en vrijwel meteen daarna kwamen de monniken al tevoorschijn. Nadat de monniken geweest waren viel de show bijna stil. Alleen de handen kwamen uit de grond omhoog. Daarna werd de Dance Macabre ingezet en verliep de show zoals gebruikelijk. In 1989 werden de muziek en de programmering van de hoofdshow wederom verandert tot de versie die nu nog te horen is. Ook werd een extra donderslag toegevoegd. Onder de tribunes van het Spookslot werd een akoestisch kanon van BOSE geplaatst. Deze buisvormige luidspreker produceert zeer lage tonen. Deze werd bij de donderslagen ingeschakeld waardoor de tribunes nu echt stonden te trillen van de donderslagen. Het akoestisch kanon had men oorspronkelijk bij de Trollenkoning willen gebruiken in plaats van de trillende steen. De lage tonen waren echter tot ver in de omtrek te horen wat tot klachten van buurtbewoners leidde.

Het Spookslot
Terug